DISLEXIA-DISCALCULIA-DISGRAFIA-DISORTOGRAFIA=NEURODIVERSITATE

marți, 3 noiembrie 2015

Copilul cu TSI? Italia face asa... - Norme metodologice!

      

3.DIDACTICA INDIVIDUALIZATA SI  PERSONALIZATA.

INSTRUMENTE COMPENSATIVE SI  MASURI DISPENSATIVE


(parte din articol..)

  .......... Legea 170/2010 obliga institutiile scolare sa garanteze „introducerea instrumentelor compensative, inclusiv mijloacele de invatare alternative si tehnologiile informatice, dar si masuri dispensative de la anumite prestatii non-esentiale din punctul de vedere al calitatii conceptelor de dobandit”
Instrumentele compensative sunt instrumente didactice si tehnologice care substituie sau faciliteaza prestatia ceruta in conditiile existentei unei abilitati deficitare.
Printre cele mai cunoscute indicam :
Printre cele mai cunoscute indicam :
·         Sintetizator vocal, care transforma tema de citire intr-o tema de ascultare
·         Aparat de inregistrare care permite elevului sau studentului sa nu ia notite in timpul lectiei
·         Program de scriere video cu corector ortografic, care permite realizarea unor texte suficient de corecte fara un efort suplimentar de recitire si de corectare a eventualelor greseli
·         Calculator care sa faciliteze operatiile de calcul·         Alte instrumente tehnologice mai putin evoluate cum ar fi tabele, formulare, mape conceptuale, etcAsemenea instrumente scutesc elevul sau studentul cu DSA de o prestatie care devine dificila datorita tulburarii, fara sa-i faciliteze tema din punct de vedere cognitiv. Utilizarea unor asemenea instrumente nu este la dipsozitia intregii clase , iar profesorii – pe baza indicatiilor referentului scolar- vor avea grija sa sustina aceasta utilizare de catre elevii si studentii cu DSA.
Masurile dispensative sunt in schimb interventii care permit elevului sau studentului sa nu realizeze anumite prestatii care, din cauza tulburarii, devin extrem de dificile si care nu imbunatatesc procesul de invatare. De exemplu, nu este util ca un elev cu DSA sa fie obligat sa lectureze o lucrare  literara de mare lungime , deoarece acest exercitiu, din cauza tulburarii sale, nu ii imbunatateste cu nimic prestatia la lectura......(link atasat)




Exemple instrumente compensative:





                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu