DISLEXIA-DISCALCULIA-DISGRAFIA-DISORTOGRAFIA=NEURODIVERSITATE

luni, 21 martie 2016

TSI?! CU LEGEA N0 6/2016 SI METODOLOGIA ,NO PROBLEM!

          Riccardo,joi,la testul de limba romana a luat B, plus evaluarea  caietelor impreuna a rezultat un mare FB in carnet! 
Riccardo,s-a nascut in Italia la Parma in 2005,este diagnosticat cu Tulburari Specifice de Invatare ,(evaluare pe care o gasiti tradusa tot in acest blog aici si tot aici gasiti linkul la articolul aparut in revista Readers Digest ,unde gasiti mai multe detalii ) si a frecventat scoala in orasul natal pana in 2014 ,cand a venit in Romania impreuna cu noi,familia.A inceput clasa a III a in luna octombrie sau noiembrie..nu mai retin si nu beneficia ca in Italia de instrumente compensative sau masuri dispensative. Nu stia romaneste. Deloc! Scria doar cu litere de tipar (pentru ca in Italia,copilul TSI - disgrafic-disortografic,scrie cu litere mari.Asta il ajuta in primul rand sa poata reciti ceea ce a scris).Acum este in clasa a IV a. Dislexic,disgrafic,disortografic si discalcul fiind, (QI= 100 si in anumite circumstante superior) a depus si depune un efort mare. Foarte mare pentru obtinerea rezultatelor. Bineinteles ca, invatatoarea a avut si are un rol extrem de important. Fara un astfel de dascal, bati pasul pe loc! Ba chiar ajungi sa renuti! Doamna,atunci cand Riky nu intelege din enunt ce are de facut,ii citeste dansa. Rar. Cu pauza. Riky ,pe canalul auditiv,intelege mult mai repede(altfel ar trebui sa citeasca de 2 sau 3 ori fiecare text) si se pune pe treaba. Si?! Rezultatele vin. 
Eforturile acestor copii sun URIASE! Riccardo ,in acea zi ,a ajuns acasa si, cum pe vineri nu avea teme, a zis hai sa dorm totusi putin ca am obosit ,pe urma mergem cu bicicleta...
S-A CULCAT LA ORA 16.00 SI S-A TREZIT A DOUA ZI LA ORA 7.00 . ASTA PENTRU CA L-AM TREZIT SA MEARGA LA SCOALA! NU A CINAT(NU AM REUSIT SA IL TREZESC)
De aceea, in Italia si tarile care STIU ce este TULBURAREA SPECIFICA DE INVATARE, copiii cu TSI sunt evaluati ORAL (unde se poate) sau pe calculator unde introduc sticul,cd-ul cu testul respectiv ,iar prin programul cu sinteza vocala, asculta textul ( PE CARE IL CITESTE IN ACELAŞTIMP IN CARE IL ASCULTA) apoi completeaza. Astfel ,evita efortul decodificarii literelor,recitirea textului de n-ori, si asa,el este NU ajutat ci i se permite sa fie la acelas nivel cu ceilalti elevi. Sa achizitioneze informatiile in acelasi timp cu altii. La final,se preda cd-ul sau stik-ul,se printeaza pe hartie si se semneaza de catre copil si va fi evaluata lucrarea. Am sa va atasez cateva fotografii(cer scuze pentru calitatea lor ,voi reveni cu altele de calitate intr-un alt articol ,cat de curand,sau un video,vedem..)
Acesti copii,in paralel fac logopedie zilnic dupa masa. Ei ştiu sa scrie si sa citeasca DAR OBOSEEESC!!! Exact cum,un copil mai durduliu,care nu este foarte flexibil caci asa este el,structura lui, nu reuseste sa alerge sa ajunga printre primii,sau nu reuseste sa se aplece inainte pana sa-si atinga varful degetelor,ei totusi fac exercitiile,le inteleg dar nu ca ceilalti. Asta nu ii va impiedica sa joace o partida de fotbal in curtea blocului,si ba chiar sa devina mari sportivi la o alta disciplina a sportului de exemplu,ping pong sau,judo sau mai stiu eu ce..
Suntem diferiti! TOTI! Elevului,ca sa ajunga la succes scolar,trebuie sa ii acorzi posibilitatea de a invata prin toate mijloacele si toate canalele de achizitionare a informatiei si reproducerea rezultatelor in asa fel incat acesta SA SI TRAIASCA PE LANGA SCOALA SI DUPA ABSOLVIREA EI!
Va informez dragi parinti,dascali,specialisti si OAMENI dragi ,ca toti folosim INSTRUMENTE COMPENSATORII si MIJLOACE DISPENSATIVE in fiecare zi! Da! :
Uite cateva dintre ele:
-tramvaiul,trenul,masina,mijloacele de transport le folosim cu totii pentru a compensa TIMPUL! Dorm mai mult ,ajung mai repede,NU OBOSESC!(ca sa nu spun de avioane...zilele se transforma in ore)
- cuptorul cu microunde-minutele se transforma in secunde
- internetul- heheheeee
- celularele?! Vrem sa vorbim despre celulare?! Pai,candva te aranjai frumos,te luai fain frumos si mergeai acasa la x-ulescu....
Ma opresc aici!!!!!!!!!
Reflectam impreuna?
Discutam pe tema asta?
Hai! Astept! Emoticon wink
CAT TRAIESC PE ACEST PAMANT, CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU SI A INGERILOR CU CHIP DE OM PE CARE MI I-A PUS ALATURI,VOI LUPTA PENTRU CA TOTI COPIII TSI DIN ROMANIA SA AIBE ACEASTA POSIBILITATE DE A INVATA.
DREPTUL LA EDUCATIE COMPLETA!
ASA SA IMI AJUTE DUMNEZEU!

P.S ULTIMELE TREI POZE SE REFERA LA TESTUL DE JOI!!!

5-6 ani

5-6 ani

6-7 ani 

6-7ani

6-7 ani

6-7 ani

7-8 ani

7-8 ani

7-8 ani


8-9 ani

8-9 ani 

9-10 ani 

9-10 ani

9-10 ani

9-10 ani

9-10 ani


sfarsitul clasei a III a

tot 9-10 ani aci

10-11 ani.adica clasa a IV a



10-11 ani cl.a IV a






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu